Wednesday, October 27, 2010

tips bercakap depan orang.....

salam dan selamat pagi...
huhuhu hari ni aku bgn awal...solat jap dan berzikir di pagi
yang serba indah ni...
so tetibe jer aku rasa sayu...sb lamer sgt x bgn pagi...
oooo...sedih huh
oklah pagi2 ni nk share tips nk membebel kat depan orang...
sebenarnye kul 11 ni aku de oral ...nk bercakap secara spontan
bahasa arab..so secara tidang langsungnya aku beridea untuk post entry ni....
awalnya aku nk tulis tips cakap dlm bhsa arab,tp memandangkan x de spe view nnt 
so aku tulis dlm bhsa sankrit melayu...
kelas gitu kan....
ok bro  tanpa membuangkan masa 
jom tgk............
---------------------------

1)korang bila nk membebel atau nk bg ucapan mestilah tau ape tema majlis 2...
kalo tema majlis 2 rasmi so kena la ko gunakan ucapan rasmi...jgn wat selamba badak jer...
mnympah aku kalo org x tau prosuder ni,..jelik

2) kena tgk gak penonton 2 kelas mcm ner...kalo versi mak nenek kat kmpung punyer xyahlah
ckp power2 sgt...aku pernah ikut rombongn doktor pg bg penerangn kat kampung orang asli 
..dorang nk suh makcik dan pkcik kmpung ni supaya merncang keluarga...tp doktor 2 punyerlah canggih 
guna ayat bombastik sampai ternganga makcik 2..siap gunakan istilah sains..mendelh doktor ni.
nk jer aku pg tnye doktor 2 
..dulu awak x belajar ke cara nk bercakap kat depan org..????

3) ni kalo yang jenis pemalu tahap dewi ni...tips die senang jer..anggapla penonton 2 semua
lembu dan kambing....so korang x perlu malu membebel depan orang...
dulu waktu aku sekolah dulu aku pun pkirlah semua penonton ni kambing...sekali cikgu aku pun
ade gak jd penonton...
so bila balik sekolah aku selalu terbayangkan cikgu aku 2 kambing..huhuhu
salahkah aku ???? 

  hehehe ngee


2 jerla tips yang ade...kalo de penambahan nnt aku tmbah...
sebarang cdgn boleh dikomenkan sekarang....hihihi

9 comments:

Pencacai Alim said...

owh gitu..hahahhaa..mau praktis

Si Sangkar Hitam said...

try praktis...pasti ok...hehehhe

Amy Syaquena said...

salam..

harus di praktiskanan lepas nie

Si Sangkar Hitam said...

yer amy....harus

Along Tapa said...

yeah!!!point form~~~

banyak tips nak bercakap dengan orang ni...macam pretend tengok mata..tapi sebenornya kita tengok paras dahi, tahap kelantangan suara, banyak lagila..tapi yang basic dia ni la...syabas bete~~~

Gorengbaek - Entri emo...ikut korangla nak baca ke taknak

Hangit habis dah - Apa??suka ati aku la nak tak puas ati pun..

d_tieah said...

Ceh..
Dia pun ckp main terjah je..

Si Sangkar Hitam said...

along: heheh aku ikut hati jer cakp...

Si Sangkar Hitam said...

teah:sebok jer...
prang tgh semangat nk mngajar ni

KERDILDESA said...

singgah kejap . lama tak masuk blog nie. busy siket ..
heheh ..

tips anda akan dipraktikkan . hehe ..

jom singgh kerdildesa jugak tau ..